Ocet jabłkowy w odchudzaniu

Odchudzanie za pomocą octu jabłkowego ma coraz więcej zwolenniczek. I rzeczywiście ocet jabłkowy jest jednym ze skuteczniejszych środków wspomagających utratę wagi. Takie działanie jest skutkiem zawartych w jabłkach polifenolom i flawanoidom, a także pektynom i kwasom: cytrynowemu, octowemu i mlekowemu. Picie octu jabłkowego wpływa korzystnie na trawienie, przez zwiększenie wydzielania soków trawiennych oraz wspomaganie rozkładania tłuszczów. Działa również detoksykująco i pomaga w usuwaniu złogów. Należy jednak zachować umiar, gdyż nadmierne spożycie doprowadzić może do podrażnienia śluzówki. Dlatego wskazane jest dodawanie octu jabłkowego do innych potraw takich jak sałatki czy mięsa, natomiast należy unikać picia czystego octu, szczególnie na czczo. Rozsądne stosowanie tego specyfiku w połączeniu z racjonalną dietą pomoże organizmowi w zużyciu zapasów tłuszczu a także wpłynie na obniżenie cholesterolu. W czasie kuracji octem ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, gdyż działa on odwadniająco. Wbrew pozorom odchudzanie przebiega powoli, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia efektu jo- jo

Related posts

Leave a Comment