Filety z kurczaka na szparagach

Przygotowanie:15 min

Gotowanie:35 min

Dla osób

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku nieobranych
  • odrobina oliwy
  • sól,pieprz
  • 4 filety z piersi kurczaka ze skórą
  • 4 cebule dymki
  • 100 g zielonego groszku
  • 8 zielonych szparagów
  • 80 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml odtłuszczonej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • kilka liści sałaty

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 c .Ząbki czosnku umieść na środku arkusza foli aluminiowej.Polej je oliwą,posyp solą i pieprzem,unieś i ściśnij rogi folii.Piecz 10 minut
  2. W tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż mięso stroną ze skóra do dołu,przez 2 minuty.Odwróć,smaż kolejne 2 minuty,a następnie odwróć i smaż 10 minut
  3. Do dużego garnka wlej wodę,doprowadź ją do wrzenia,wrzuć groszek,szparagi i fasolkę i gotuje je 3-4 minuty.Cebulę obierz i dodaj na 1 minutę do gotujących się warzyw.Odsącz je wszystkie na sicie i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. W rondlu podgrzej wino,dodaj śmietanę,doprowadź do wrzenia.Gotuj na małym ogniu przez 5 minut,a następnie dołóż warzywa i mięte.
  5. Na talerzach rozłóż warzywa,ozdób liśćmi sałaty.Rozmieść na nich mięso,pokrojone na grube plastry.Rozłóż wokół ząbki czosnku.

Related posts

Leave a Comment